Akcja rozdawania piskląt gęsi, gospodarstwom rolnym i członkiniom KGW, 20 maj Ostrzeszów

W dniu 20 maja 2013 o godzinie 10⁰⁰ w Sali Sesyjnej Starostwa Powiatowego w Ostrzeszowie, ulica Zamkowa 31, (wejście od ul. 21 Stycznia) z inicjatywy Stowarzyszenia "Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania", przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz Grupy Producentów Rolnych GAYOR, wzorem ubiegłego roku zostanie wznowiona akcja rozdawania piskląt gęsi, gospodarstwom rolnym i agroturystycznym, oraz członkiniom KGW.

Inicjatywa ta powstała z myślą o powrocie do tradycji przyzagrodowej hodowli młodej polskiej gęsi owsianej.
Przedsięwzięcie jest elementem programu VIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi.
Europa na Widelcu 2013 - piąta edycja! 6 - 9 czerwiec, Wrocław

8 czerwca w Rynku na wrocławian czeka wielka biesiada - w trakcie imprezy będzie można skosztować potraw z 20 różnych krajów. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska - wśród specjałów znajdziemy zupę z milickiego karpia i warzyw, pierś z indyka faszerowaną szpinakiem i orzechami na salsie z burakow i jabłek trzebnickich, a także muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem. Produkty, które będą wykorzystane do przygotowania dań, pochodzą z lokalnych firm, działających na Dolnym Śląsku.
Festiwal Dobrego Smaku po raz 10. w Łodzi, 6-9 czerwca

Znamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 26 restauracji i 10 kawiarni. Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.
Targi Lublin S.A., ul. Dworcowa 11

Organizatorzy: Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku, Targi Lublin S.A., Agencja Raki. Patronat honorowy: Polska Akademia Smaku.

Oto program.

Mamy przyjemność zaprosić Was na zjazd Szkoły Nalewek Tradycyjnych, podczas którego Mistrzowie Polskich nalewek zdradzą Wam swoje sekrety. Wspólnie zdobędziemy podstawy wiedzy z zakresu sztuki wytwarzania nalewek, weźmiemy udział w otwartych pokazach i warsztatach, będziemy degustować nalewki mistrzów i poznawać kresowe przysmaki, z których słynie Lubelszczyzna.
 
1. Szkoła Nalewek Tradycyjnych
 
Sobota 18 maja 2013, Sala Konferencyjna B2 A
 
Program zajęć
13.00 Waldemar Sulisz, Historia nalewek
13.30 Marek Dyrka, Nalewki wiosenne
14.00 Lech Cwalina, Radość pigwowania
14.30 Jan Babczyszyn, Karafki jako dzieła sztuki
15.00 Zwiedzanie IX Targów Eden
15.30 Zbigniew Sierszuła, Harmonia w nalewkach
16.00 Waldemar Sulisz, Podstawy sztuki wytwarzania nalewek
16. 30 Zbigniew Sierszuła, Nalewki w walce z nieuleczalnymi chorobami
17. 00 Czesław Jung, Mistrzowskie nalewki i ich sekrety
17. 30 Spotkanie z Jeanem Bosem, królewskim kucharzem z Brukseli
18. 00 Degustacja nalewek i kresowych przysmaków w Lubelszczyzny (wędliny dojrzewające, sało, konfitury kresowe, ciasteczka z nalewkami)

Koszt zajęć w szkole: Wpisowe 100 zł od osoby, wpłata na konto Stowarzyszenia Kresowa Akademia Smaku 90-2490-0005-0000-4500-8104-4198 Alior Bank z dopiskiem: Szkoła nalewek, kontakt: Marta Pazura, marta@raki.pl, tel. 603 995 967
 
2. Wieczór z nalewkami w Ulicach Miasta
Sobota, 18 maja, godz. 19.00, restauracja Ulice Miasta, Plac Łokietka 3
Nalewki to fenomen kulturowy. W najlepszej postaci są nieosiągalne w oficjalnym obiegu. Skutecznie opierają się kulturze konsumpcyjnej. Tradycji ich wytwarzania nie zniszczył nawet komunizm. Zbigniew Sierszuła, nalewkarski mistrz z Warszawy opowie polskich nalewkach. Będziemy degustować kolejno 9 nalewek z jego Piwnicy i 9 potraw. Kolekcja: Mirabelka żółta, wiśnia, pigwa, morela, smorodina, czeremcha, tarnina, kwiat czarnego bzu, malina na orzechu.
Kontakt: tel. (0-81) 534 05 92, Manager: 609 470 028, www.ulicemiasta.pl
Wstęp 80 zł, rezerwacja e-mail: restauracja@ulicemiasta.com.pl

3. Turniej nalewek „Mistrzowie i uczniowie"
Sobota 18 maja godz. 15, Wewnętrzna sala konferencyjna na pierwszym piętrzeW konkursie po raz 4 swoje „dzieła" wystawiają Mistrzowie Polskich nalewek oraz ci, którzy dopiero poznają sekrety nalewkarstwa. Na czele kapituły stoi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku. To doskonała okazja, żeby poddać nalewki ocenie, poznać Mistrzów, wymienić doświadczenia.
Karta zgłoszenia będzie dostępna na stronie: http://raki.pl/, Zgłoszenia nalewek: marta@raki.pl , tel. 603 995 967, na miejscu w dniu imprezy do godz. 14.30
 
4. Otwarte Warsztaty Sztukmistrzów Nalewek
Niedziela 19 maja godz. 13, Scena Targów
W programie: Wykłady, spotkanie z Mistrzami Polskich Nalewek, pokaz wyrobu nalewek pokaz gotowania potraw z kwiatów w wykonaniu Agnieszki Filiks z restauracji Siwy Dym.
 
Informacje: Waldemar Sulisz
tel. 515 267 177, Maciej Wituch 81 458 15 49
Idź do strony  1 2 [3] 4 5